講演抄録/キーワード |
講演名 |
2016-03-09 11:18
リンゴの表面反射特徴計測による熟度評価 ○小林百合子・高橋裕樹(電通大) |
抄録 |
(和) |
生産された果物の選別は,従来,農家の経験則に基づき行われることが多い.そのため個人差が大きく同じ評価に分類された果物の中でもばらつきが生じてしまう.そこで本稿では,目視で同じ等級に分類された果物に対し,熟度のばらつきがどの程度あるのかを調査し,熟度を5段階で評価することを目的とする.しかしながら,果物は種類が多く存在し,その外的特徴もそれぞれ異なるため,本稿ではリンゴを対象とする.また,本稿では,リンゴの色味による特徴と光沢による特徴を合わせて表面反射特徴とし,その表面反射特徴を画像から解析し,熟度を評価する.提案手法による熟度の評価を,Ground Truthと比較したところ,74.5%同じ評価をした. |
(英) |
Fruit ripeness is conventionally sorted and ranked by the visual appearance and it is done manually with human visual ability. As the consequences, a number of fruits that are classified in the same rank actually have individual diversity. The research investigates the variation among visually same rank of ripe fruit and classifies it into five categories by analyzing the fruit skin glossiness. Considering the physical appearance features, apple is chosen as experiment object. In this paper, classification criteria are based on evaluation is conducted by comparing the result with the ground truth and the result is 78% accurate. |
キーワード |
(和) |
リンゴ / 熟度 / 表面反射特徴 / 色味 / 光沢 / / / |
(英) |
Apple / Degree of Aplle Ripeness / Surface Reflection / Color / Luster / / / |
文献情報 |
映情学技報, vol. 40, pp. 17-20, 2016年3月. |
資料番号 |
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発行日 |
2016-03-02 (AIT) |
ISSN |
Print edition: ISSN 1342-6893 Online edition: ISSN 2424-1970 |
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