講演抄録/キーワード |
講演名 |
2016-03-09 13:15
食材の特性を活かした洋食器の基本操作練習システム ○岡林信澄・張 英夏・向井信彦(東京都市大) |
抄録 |
(和) |
西洋料理で用いる洋食器の操作にはエビの殻むきなど西洋人でも困難な操作がある.本研究では,複雑な洋食器の操作練習システムを構築する前段階として,ナイフとフォークを用いて肉を切る動作の練習システムを開発する.肉の物理特性を考慮し,切断による肉の変形動作を視覚だけでなく力覚を伴って表現する.なお,肉の変形計算には有限要素法を用いる.有限要素法では,ヤング率やポアソン比といった物理特性を用いて弾性体の変形を扱うことができるため,精度の良い変形と反力計算が可能である.また,肉の画像から脂身部分を抽出し,脂身部の割合に応じてヤング率を変更することで,現実感のある肉の切断を実現する. |
(英) |
Some operations using the Western tableware such as shrimp shell peeling are difficult even for Westerners. In this study, as the first training system for such difficult operations, we have developed a system with which people can practice cutting meat with a knife and a fork. In the system, physical characteristics of meat is considered, and people can experience the transformation of meat tactilely as well as visually when meat is cut with a knife. In the system, FEM (Finite Element Method) is used because it can handle the transformation of elastic body with physical characteristics such as Young’s modulus and Poisson ratio, and also it can calculate precise deformation and force feedback. In addition, Young’s modulus of each element is automatically calculated according to the ratio of fatty parts to the meat by using image processing technology. With this system, people can experience real cutting of meat. |
キーワード |
(和) |
バーチャルリアリティ / コンピュータグラフィックス / 力覚提示装置 / 練習システム / 有限要素法 / / / |
(英) |
Virtual Reality / Computer Graphics / Haptic Device / Practice System / Finite Element Method / / / |
文献情報 |
映情学技報, vol. 40, no. 11, AIT2016-124, pp. 281-282, 2016年3月. |
資料番号 |
AIT2016-124 |
発行日 |
2016-03-02 (AIT) |
ISSN |
Print edition: ISSN 1342-6893 Online edition: ISSN 2424-1970 |
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