講演抄録/キーワード |
講演名 |
2012-02-18 15:15
余剰食材の有効活用と嗜好に基づく多彩なレシピ推薦 ○望月美里・高橋裕樹(電通大) |
抄録 |
(和) |
レシピ検索サイトは多数存在するが,利用者個人に合わせたレシピ推薦は行われていない.そこで本稿では(1)調理履歴から算出した嗜好食材に基づく推薦,(2)余剰食材を考慮した推薦,(3)調理履歴のレシピの調理法を考慮した推薦を提案する.(1)では,同じ食材が続かないように近い日に使用した食材の推薦度を低くする. (2)では,登録日が古い食材の重みを大きくする.(3)では,2週間前までの履歴を考慮し,レシピの偏りを減らすために,あまり調理しない調理法のレシピを推薦する.レシピ推薦は,(1)(2)(3)の推薦手法を組み合わせ,ニューラルネットワークを用いて各推薦の貢献度を調整し,個人嗜好に合ったレシピの推薦を行った. |
(英) |
Although many recipe search engines are available, few engines recommend user preferable recipes. This paper proposes a various recipe recommendation system based on (1) preferable ingredients, (2) surplus ingredients and (3) cooking categories. Preferable ingredients, which are not used recently, are strongly recommended in (1). Older ingredients are used in (2). Various cooking categories are recommended in (3). Recipes are recommended based on the non-linear combination of them. By using the non-linear combination, we can recommend user preferable recipes. |
キーワード |
(和) |
料理レシピ / 余剰食材 / 履歴 / 推薦 / / / / |
(英) |
Cooking Recipe / Surplus Ingredients / Cooking Record / Recommendation / / / / |
文献情報 |
映情学技報, vol. 36, no. 8, ME2012-33, pp. 127-130, 2012年2月. |
資料番号 |
ME2012-33 |
発行日 |
2012-02-11 (ME) |
ISSN |
Print edition: ISSN 1342-6893 |
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