講演抄録/キーワード |
講演名 |
2016-12-21 14:00
レモン飲料の味知覚,嗜好性における,酸および糖の交互作用について ○丸山弘明(東北大/サッポロホールディングス)・荒木茂樹(サッポロホールディングス)・坂井信之(東北大) |
抄録 |
(和) |
私たちは, 味覚の他, 様々な感覚を複合的に用いて食品の味を知覚している. レモンは爽やかな香りと強い酸味を風香味に持つ果物で, 飲料のフレーバーとして世界的に多く用いられている. レモン飲料における酸および糖のバランスは, レモンの果実感および嗜好性を左右する重要な因子と考えられる. 本研究では, 15-49歳男女325名を対象とし, レモン飲料15点(香料は全て同じもので, 市場製品群を網羅するように糖度および酸度を調整)の試飲評価から, レモン飲料の主観的な味知覚および嗜好性について, 酸度および糖度の影響を評価した. |
(英) |
The taste of the foods and beverages is perceptual experience that consists of integration of several senses, such as gustation, olfaction, tactile sensations and so on. Lemon is known as a fruit that has fresh flavor and strong sourness, and is frequently used as characteristic beverage flavor. And the balances of sweetness and sourness in lemon-flavored beverages are important factors in lemon flavor. Three hundred twenty five people participated in this study, and were asked to taste and to evaluate the 15 kinds of lemon-flavored beverage. The effects of sweetness and sourness in the lemon-flavored beverages in taste and palatability evaluations are discussed. |
キーワード |
(和) |
味覚 / 嗜好性 / 交互作用 / 感性情報処理 / / / / |
(英) |
taste / palatability / interaction / kansei informatics / / / / |
文献情報 |
映情学技報 |
資料番号 |
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発行日 |
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ISSN |
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